Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Τούρκος επιχείρησε να περάσει έξι αλλοδαπούς με τροχόσπιτο από το λιμάνι της Πάτρας

 Το άσπρο τροχόσπιτο, οι κρύπτες και η σύλληψη ενός 49χρονου Τούρκου στο λιμάνι της Πάτρας. Στη δημοσιότητα φέρνει το iEidiseis.gr τη δικογρ...


 Το άσπρο τροχόσπιτο, οι κρύπτες και η σύλληψη ενός 49χρονου Τούρκου στο λιμάνι της Πάτρας.

Στη δημοσιότητα φέρνει το iEidiseis.gr τη δικογραφία της υπόθεσης Τούρκου ο οποίος είχε επιχειρήσει με τροχόσπιτο να περάσει 6 αλλοδαπούς, παράνομα, από το λιμάνι της Πάτρας στην Ιταλία.

Πρόκειται για τον 49χρονο Τ.Α., από την Τουρκία, με γερμανικό διαβατήριο, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για «αποδοχή προς μεταφορά προσώπων, τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, κατά συρροή» και «απείθεια», ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί άλλη μία φορά για πλαστογραφία, στη Γερμανία.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο 49χρονος, οδηγώντας ένα λευκό τροχόσπιτο, είχε επιχειρήσει να επιβιβαστεί σε πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας, στην Ιταλία.

Κατά τις έρευνες από τους λιμενικούς, διαπιστώθηκε πως μετέφερε 6 υπηκόους Τουρκίας.

Ο ίδιος κατάφερε να περάσει τον πρώτο έλεγχο, από σεκιούριτι, έχοντας κρύψει τα άτομα αυτά σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες που είχε δημιουργήσει μέσα στο τροχόσπιτο.

Η μία βρισκόταν κάτω από το πίσω κρεβάτι του τροχόσπιτού και η δεύτερη πίσω από το κρεβάτι που βρίσκεται πάνω από τις θέσεις οδηγού- συνοδηγού.

Ο ίδιος υποστήριξε πως: «Όταν πέρασα τον έλεγχο από τον σεκιούριτι, οι μεταφερόμενοι ήταν στις κρύπτες και μόλις αυτός μας έλεγξε, εγώ χτύπησα με το χέρι μου το διαχωριστικό τοιχίο για να βγουν από τις κρύπτες».

Ωστόσο, όταν επιχείρησαν να τον ελέγξουν οι λιμενικοί του κεντρικού λιμεναρχείου Πατρών πραγματοποίησε ελιγμό, απομακρύνθηκε από τη σειρά επιβίβασης, εκεί όπου περίμενε, και κατευθύνθηκε προς τη έξοδο του λιμανιού.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Στην απολογία του, ο 49χρονος υποστήριξε πως δεν έλαβε χρήματα για την μεταφορά τους και πως ενώ ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να παραλάβει μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο και τα παιδιά της τουρκικής υπηκοότητας, τα σχέδια άλλαξαν…

Παράλληλα πρόσθεσε πως δέχτηκε απειλές για να περάσει από το λιμάνι του 6 Τούρκους.

«Ήρθα στην Ελλάδα πριν 6 μέρες από την Γερμανία μέσω Ιταλίας και ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι της Πάτρας. Και οι 6 Τούρκοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Για την μεταφορά του δεν έχω λάβει κανένα χρηματικό ποσό, αλλά εγώ έχω καλύψει όλα τα έξοδα του ταξιδιού. Από τη Γερμανία ξεκίνησα με 3.250 ευρώ περίπου. Οι 2000 που βρέθηκαν στην κατοχή μου είναι δικά μου χρήματα.

Ήρθα από τη Γερμανία με σκοπό να παραλάβω μία γυναίκα που πάσχει από καρκίνο και τα 2 παιδιά της, τουρκικής υπηκοότητας, από ένα κουρδικό καμπ στο Λαύριο ή κάπου στην Αθήνα.

Όταν έφθασα στο Λαύριο προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί της στο κινητό τηλέφωνο και της έστειλα και μηνύματα, αλλά ποτέ δεν απάντησε. Επειδή η γυναίκα δεν απαντούσε στα μηνύματα μου, επικοινώνησα με φίλους μου στη Γερμανία, που μου είχαν πει να την παραλάβω από την Ελλάδα. Αυτοί μου είπαν να επικοινωνήσω με έναν άνδρα με το όνομα Χάφαζ, ο οποίος ήταν μέσα στο καμπ και μάλλον ήταν αυτός που τα κανόνιζε όλα».

Στην κατάθεση του περιέγραψε την συνάντηση με το συγκεκριμένο άτομο καθώς και το τηλεφώνημα που δέχτηκε από την Γερμανία.

«Επικοινωνήσαμε και συναντηθήκαμε με το Χάφαζ και 4 άλλους φίλους του Κούρδους σε μία καφετέρια κοντά στο καμπ. Ο Χάφαζ μου είπε να πάρω κάποια άλλα πρόσωπα μαζί μου αλλά εγώ αρνήθηκα και έφυγα. Πήγα στην Αθήνα και εκεί με πήρε τηλέφωνο ένας από τη Γερμανία και μου είπε ότι τον είχε καλέσει ένας Κούρδος, ανώτερος του Χάφαζ, με τοι όνομα Νούρχακ, ο οποίος ήταν πολύ δυσαρεστημένος με την εξέλιξη των γεγονότων και είπε ότι είχαν καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας του τροχόσπιτου και ότι εάν δεν παραλάμβανα κάποια πρόσωπα, θα είχα πρόβλημα.

Αυτός ο φίλος από τη Γερμανία μου έδωσε το τηλέφωνο ενός άλλου άνδρα εδώ στην Ελλάδα με τον οποίο επικοινώνησα και έτσι παρέλαβα του 6 Τούρκους σε ένα καφέ κοντά σε ένα κάμπινγκ χωρίς να θυμάμαι συγκεκριμένη περιοχή των Αθηνών».

Οι αρχές διαπίστωσαν από έγγραφο που έλαβαν με την μορφή κατεπείγοντος, πως ο 49χρονος είχε πραγματοποιήσει τα εξής ταξίδια:

-15/02/2020 16.30 από το λιμάνι της Ανκόνα με προορισμό το λιμάνι Ηγουμενίτσας

-03/07/2020 00.30 από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό του λιμάνι στο Μπάρι

-Ανοιχτά εισιτήρια από λιμάνι Μπάρι με προορισμό το λιμάνι Πάτρας

-18/08/2020 00.30 από το λιμάνι Ηγουμενίτσας με προορισμό του λιμάνι στο Μπάρι

-24/09/2020 13.30 από το λιμάνι της Ανκόνα με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας

-01/10/2020 17.30 από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας (ημέρα σύλληψης)

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ

Στην κατάθεση του ένας από τους λιμενικούς, εκείνος που κατευθύνθηκε προς το τροχόσπιτο για να το ελέγξει, περιγράφει αναλυτικά τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Όταν κατευθύνθηκα με το υπηρεσιακό όχημα προς το μέρος του και αντιλήφθηκε, αμέσως έφυγε από τη σειρά και κατευθύνθηκε οδηγώντας προς την έξοδο του λιμένα αγνοώντας τα ηχητικά σήματα.

Τελικά κατάφερα να ακινητοποιήσω το όχημα πριν να προλάβει να διαφύγει από την έξοδο. Κατόπιν τούτου ζήτησα από τον οδηγό του αυτοκινούμενου, το διαβατήριο του προκειμένου να προχωρήσω σε έλεγχο.

Άμεσα παρουσία συναδέλφων μου προχωρήσαμε σε έλεγχο από κινητή μονάδα ανίχνευσης ακτινών όπου αποτυπώθηκαν εντός του οχήματος ανθρώπινες παρουσίες. Στη συνέχεια μπήκα στο όχημα και εντόπισα 6 αλλοδαπούς άνδρες να κάθονται γύρω από το τραπέζι του τροχόσπιτου. Κατόπιν με την συνδρομή συναδέλφων μου οδήγησα τους αλλοδαπούς τον οδηγό και το όχημα στο Λιμενικό κατάστημα για τα περαιτέρω. Εκεί σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του οχήματος εντοπίστηκαν δύο επιμελώς διαμορφωμένες κρύπτες. Η μία βρισκόταν κάτω από το πίσω κρεβάτι και ήταν διαμορφωμένη ως εξής: Κάτω από το πίσω κρεβάτι βρίσκεται ο χώρος αποσκευών ο οποίος κανονικά δεν επικοινωνεί με τον εσωτερικό χώρο του τροχόσπιτου και διαθέτει πρόσβαση από εξωτερικές θύρες. Ένα τμήμα του συγκεκριμένου χώρου αποσκευών ήταν χωρισμένο με μοριοσανίδα με τρόπο που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και μέσα στην καμπίνα κάτω από το πίσω κρεβάτι είχε διαμορφωθεί μια καταπακτή η οποία επικοινωνούσε με το διαχωρισμένο αυτό χώρο. Η δεύτερη κρύπτη βρισκόταν πάνω από τις θέσεις οδηγού- συνοδηγού όπου στα οχήματα τέτοιου τύπου συνήθως βρίσκεται ένα διπλό κρεβάτι.

Το συγκεκριμένο κρεβάτι ήταν μονό, ενώ υπήρχε ένα χώρισμα το οποίο δεν γινόταν εύκολα αντιληπτό και το οποίο ήταν συρόμενο. Με το άνοιγμα του συγκεκριμένου χωρίσματος εμφανιζόταν και ο υπόλοιπος χώρος του κρεβατιού. Προφανώς κατά τον έλεγχο στην πύλη οι εν λόγω αλλοδαποί ήταν κρυμμένοι εντός των δύο κρυπτών και γι αυτό δεν εντοπίστηκαν από τον άνδρα που έκανε τον έλεγχο και στη συνέχεια αφού θεώρησαν ότι είχαν ξεπεράσει τον κίνδυνο αποφάσισαν να βγουν και να καθίσουν στην καμπίνα».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην κατοχή του είχα πλαστές ταυτότητες Βελγίου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ένας είχε επίσης δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία άλλου προσώπου και ένας ακόμα είχε ταυτότητα Βουλγαρίας που άνηκε επίσης σε άλλο πρόσωπο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Στην κατάθεση του ο σεκιούριτι που έκανε τον πρώτο έλεγχο, υποστήριξε πως ζήτησε από τον οδηγό να ανοίξει το τροχόσπιτο, ωστόσο το μόνο που είδε ήταν μια μοτοσικλέτα και κάποια άλλα αντικείμενα.

«Του ζήτησα να μου ανοίξει την πόρτα στο δεξί μέρος του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου προκειμένου να διενεργήσω έλεγχο. Πράγματι αυτός άνοιξε την πόρτα ανέβηκα στο σκαλοπάτι και κοίταξα μέσα με τη χρήση του φακού μου. Δεν έκανα περαιτέρω έλεγχο βγήκα και του ζήτησα να μου ανοίξει και την πόρτα των αποσκευών που διέθετε το εν λόγω όχημα στο πίσω μέρος , όπου εντός του υπήρχε μια μοτοσικλέτα και διάφορα άλλα αντικείμενα».

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ιωάννης Γλύκας, μιλώντας στο iΕidiseis, δήλωσε πως αναμένεται η αποφυλάκιση του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ: «Το δικαστήριο μετά από πρόταση της κ. εισαγγελέως αντιμετώπισε με επιείκεια τον κατηγορούμενο συνεκτιμώντας την ειλικρινή του στάση, τη μεταμέλεια του, την μη επανάληψη αποδεδειγμένα παρόμοιων πράξεων στο παρελθόν καθώς την εξαιρετική του συμπεριφορά κατά το διάστημα κράτησης. Αναμένεται η αποφυλάκιση του σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 6 μηνών».

Πηγή: ieidiseis.gr