Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

"Χρειάζεται σεβασμός επιτέλους - Χρειάζεται σιωπή και όρια" - Ο Μ. Αχαλινωτόπουλος γράφει για τον Μ. Θεοδωράκη

  Η κηδεία του Χατζιδάκι είχε γίνει απλά κ' ταπεινά όπως ο ίδιος το ήθελε ,στο μικρό κοιμητήριο της Παιανίας, με λίγους φίλους, χωρίς χε...

 


Η κηδεία του Χατζιδάκι είχε γίνει απλά κ' ταπεινά όπως ο ίδιος το ήθελε ,στο μικρό κοιμητήριο της Παιανίας, με λίγους φίλους, χωρίς χειροκροτήματα και κυρίως χωρίς κανάλια, κάμερες, πολιτικούς και φανφάρες.

Βέβαια έτσι ήταν όλος ο βίος του Χατζιδάκι.

Αγαπούσε το λαϊκό αλλά ήταν εστέτ και αποστρεφόταν οτιδήποτε λαϊκίστικο και ευτελές.

Αν έχει τύχει κάποιος σε κηδεία δημόσιου προσώπου στο Πρώτο με τάφους να τσαλαπατούνται, με κραυγές "να Γιώτα ο τάφος της Βουγιουκλάκη", ή  "Μπάμπη κάνε πιο κει να βγούμε μια φωτό στο μνήμα της Καρέζη" ή  εν μέσω ψαλμών, καμερών και φλας " καλέ πως γέρασε έτσι ο Παπακωνσταντίνου" γνωρίζει από κοντά τι σημαίνει τυμβωρυχία.Αυτή είναι ενσώματος τυμβωρυχία η φυσική, η αλά παλαιά.

Τώρα τελευταία έχουμε και την social media τυμβωρυχία, την διαδικτυακή.

Εκατοντάδες φωτογραφίες της τελευταίας περιόδου με τον γέροντα συνθέτη με τη κουβέρτα στα ταλαιπωρημένα πόδια του καταβεβλημένο συχνά με ένα βλέμμα χαμένο και δίπλα διάφοροι ποζάρουν χαμογελαστοί.

Θλιβερή εικόνα που συμπληρώνεται από ανάλογα σχόλια που ο Μίκης (απ'το Μιχάλης) γίνεται Μίκυ(αυτός μαζί με τον Γκούφυ) ή ακόμα και το μοναδικό "τον τεράστιο μήκη" φευ τα μήκη και τα πλάτη...

Κάποιοι από αυτούς τον συνάντησαν για μία και μοναδική φορά αυτήν της φωτό κάποιοι άλλοι ίσως συνεργάστηκαν μαζί του  και βέβαια ο ίδιος ο εκλιπών συνθέτης ήταν πάντα εξωστρεφής και εγκάρδιος με όλους.

Σκέφτομαι πως το έργο ανήκει στην συλλογική μνήμη, τα τραγούδια είναι τα παιδικά μας χρόνια με τα πικάπ των γονιών μας.

Η ζωή όμως που τελείωσε, ο θάνατος  είναι το απώτατο όριο είναι η παύση μετά το χείμαρρο.

Χρειάζεται σεβασμός επιτέλους . Χρειάζεται σιωπή και όρια.

Τι θρηνείς καημένε όταν δεν το γνωρίζεις?

Με λόγια κούφια, κοινότυπα, και κακαίσθητες φωτό επειδή κάτι άκουσες απ'τα δελτία ειδήσεων  στο διάλειμμα μεταξύ ριάλιτι και ριάλιτι.

Απλά η απόσταση του πλήθους από αυτά που πρέσβευε ο εκλιπών την ίδια ώρα που τον θρηνεί,ίσως είναι πιο αποκαλυπτικά στενάχωρη και από την ίδια την απώλειά του.