Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Βορίδης - Αντετοκούνμπο: Από το άγριο κυνηγητό των "λάθρο" στη βράβευση του Γιάννη (Άρθρο του Νικ. Παπαδόγιαννη)

  Οφείλω να σας ομολογήσω ότι εκνευρίζομαι με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παρ’ όλο που τον λατρεύω. Εκνευρίζομαι, επειδή παραείναι ευγενής και...

 


Οφείλω να σας ομολογήσω ότι εκνευρίζομαι με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παρ’ όλο που τον λατρεύω.

Εκνευρίζομαι, επειδή παραείναι ευγενής και γενναιόψυχος. Κανονικά, έπρεπε να τον κάνουν οι γονείς του κωλοπαίδι. Όχι μόνο για να μοιάζει με τα περισσότερα ελληνάκια, αλλά και για να στέλνει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Κατάμουτρα. Χωρίς χαμόγελα και χωρίς γαλαντομίες. Όχι μόνο με πράξεις, αλλά και με λόγια. Αυτοί που προσπαθούν να σφετεριστούν τη λάμψη του για ίδιον όφελος δεν καταλαβαίνουν διαφορετικά.

Χθες το απόγευμα, η μητέρα του Γιάννη Βερόνικα και ο μικρός αδελφός του, Αλέξανδρος/Εμέκα, πολιτογραφήθηκαν Έλληνες, μετά από επτά χρόνια ταλαιπωρίας.

Σε αυτό το διάστημα, η μάνα και το αδελφάκι του Έλληνα δις MVP και άπαξ πρωταθλητή του ΝΒΑ κυκλοφορούσαν και ταξίδευαν με μοναδικό εφόδιο την πενταετή άδεια παραμονής που τους χορηγήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Η άδεια ανανεώθηκε χωρίς αντιρρήσεις 2-3 φορές, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπεφταν οι πατσαβούρες σύννεφο.

Ωστόσο, η εκπεσούσα το 2015 κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επανήλθε πλησίστια και αυτοδύναμη το 2019 για να φορέσει στον σβέρκο μας τους Μπογδάνους.

Τη στιγμή ο περί ου ο λόγος πολιτικός νάνος λέρωσε τους μετανάστες με το γνωστό παραλήρημα ρατσισμού, οι Αντετοκούνμπο έπρεπε να πετάξουν τα έγγραφα της πολιτογράφησης στα μούτρα του Μητσοτάκη, που είχε το θράσος να κάνει λεζάντα χθες δίπλα τους.

Εσύ δεν είσαι, κύριος, που έχεις βουλευτή τον απαίσιο Μπογδάνο;

Εσύ δεν είσαι, που αρνείσαι κατηγορηματικά να τον διαγράψεις από το κόμμα σου;

Εσύ δεν είσαι, που σε καταγγέλλουν οι ξένοι ότι πνίγεις τους πρόσφυγες στη θάλασσα;

Εσύ δεν είσαι, που υπουργοποιείς νεοφασίστες και νοσταλγούς του ναζισμού;

Εσύ δεν είσαι, που μπλοκάρεις την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες;

Εσύ δεν είσαι, που έχεις πρωτοπαλίκαρο τον λεβέντη που μας λέει «Ακενοτούμπο»;

Αφού το κόμμα σου θεωρεί ντροπιαστικά επώνυμα σαν το δικό μου, με τι θράσος μας καλείς στο τσαρδί σου και μας δίνεις χαρτιά;

Δεν σου πέφτει αρκετά ελληνικό το όνομα «Αντετοκούνμπο»;

Πώς σου φαίνεται μωρέ το όνομα Έβερτ;

Πώς σου φαίνεται το όνομα Αβέρωφ;

Μία Γκραμπόφσκα τι την έχεις;

Έναν Πορτοσάλτε;

Μία Βόζενμπεργκ;

Πόσες δεκαετίες έχετε που υποκλίνεστε οικογενειακώς στους Γλίξμπουργκ;  

Εσύ, που υπογράφεις τα χαρτιά, δεν είσαι ο Βορίδης ο τσεκουροφόρος, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΕΝ;

                                                                                     ********


Ναι, ξέρω. Δεν τα είπε ο ροδαλός καουμπόης Κυριακούλης, αυτά τα κατάπτυστα της Τρίτης, αλλά ο Μπογδάνος. Το άτακτο και αμετροεπές παιδί της παράταξης. Αλλά η σιωπή είναι συνενοχή. Εφ’ όσον η παράταξή του τον ψευτομαλώνει με βάναυσα χάδια, πάει να πει ότι συμφωνεί μαζί του και με τους ψηφοφόρους που πανηγύρισαν μόλις διάβασαν τις μεακούλπα αναρτήσεις του.

Γι’ αυτό, θα μπορούσε να τους πει ο Γιάνναρος Αντετοκούνμπο εάν ήταν θρασύτερος και όχι παιδί μάλαμα, κομμένο το δούλεμα. Πάρτε τα κωλόχαρτά σας και βάλτε τα στον Μπογδάνο σας.

Εάν υπήρχε Μπογδάνος όταν εμείς πηγαίναμε νηπιαγωγείο στα Σεπόλια, θα μας κυνηγούσαν οι Κασιδιαραίοι με το απουσιολόγιο στα χέρια.

Δεν θα έπαιζα σήμερα στους Μιλγουόκι Μπακς αν έπεφτα στα νύχια του μπογδανισμού, αλλά στη μικτή του Κάτω Κόσμου, με προπονητή τον μακαρίτη τον Ίβκοβιτς.

«Στο πρόσωπό σας καθρεφτίζεται η Ελλάδα που θέλουμε», δήλωσε, ανερυθρίαστα, ο Μητσοτάκης, πρόεδρος του κόμματος που καταψήφισε τον νόμο για την ιθαγένεια.

Κύριε πρωθυπουργέ, θα έπρεπει να απαντήσει ο Γιάννης, είστε άθλιος. Ένας κοινός απατεώνας της πολιτικής. Εάν η ξεδιαντροπιά ήταν κεφάλαιο, θα σβήνατε τα χρέη σας σε χρόνο μηδέν και θα αγοράζετε και το γήπεδο των Μπακς, να κάνει παρέα στο σπίτι του Βολταίρου.

                                                                ******

Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν λέει τέτοια. Έχει τρόπους. Και κάπως έτσι, εξαιτίας της άψογης ανατροφής που του έδωσαν οι γονείς του, επιτρέπει στους Μητσοτάκηδες και στους Βορίδηδες να τον εκμεταλλεύονται. Και μέσα τους να τον βλαστημάνε.

Τον καταλαβαίνω τον Γιάννη. Δεν έχει πια κουράγιο για να σπάει τα μούτρα του απέναντι στον καλπάζοντα νεοφασισμό της πατρίδας του, ιδίως τώρα που το φαιό έγινε εξουσία. 

Ο ίδιος δεν ζει καν στην Ελλάδα και δεν έχει καμία όρεξη να τον βρίζει κάθε αγράμματος κάφρος. Τα πλήρωσε τα γραμμάτιά του και ας μη χρωστούσε κανένα. Ώσπου έφυγε και γλίτωσε, μαζί με την υπόλοιπη φαμίλια του. 

Ωστόσο, ο Γιάννης δεν εκπροσωπεί πια μόνο τον εαυτό του. Εκπροσωπεί και τους κατατρεγμένους μετανάστες που καταδικάζονται στο περιθώριο της κοινωνίας, επειδή δεν σκαμπάζουν από μπάσκετ. Αυτούς που ο Μπογδάνος έριξε στα θηρία.

Πολλοί από τους αόρατους, ακόμα και παλαιοί γνωστοί του Γιάννη αν κρίνω από τις διηγήσεις στο βιβλίο της Μίριν Φέιντερ, τρέφουν κρυφό παράπονο για τη στάση του. Θα τον ήθελαν πιο ενεργό. Πιο ομιλητικό. Λιγότερο σιβυλλικό. Λιγότερο λακωνικό.

Πιο πολιτικοποιημένο.

Θα ήθελαν να τον δουν να μποϊκοτάρει τα Μέγαρα του Μαξίμου, του Κυριάκου και της Κατερίνας, όπως μποϊκοτάρισαν συστηματικά τον Λευκό Οίκο όλοι οι πρωταθλητές του ΝΒΑ στα χρόνια του Τραμπ.

Η απουσία του Γιάννη από τη Γιορτή της Δημοκρατίας (όπου είχε κληθεί και ήταν αρχικά να πάει) πιστεύεται ότι ήταν μία πράξη αντίδρασης απέναντι σε αυτούς που έκαναν τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο μαρτύριο επί  δυόμισυ δεκαετίες.

Αλλά δεν μετράει. Δεν μετράει, διότι ουδείς βγήκε να το τονίσει ευθέως. Απλά είπαν ότι το ταξίδι από την Αμερική αναβλήθηκε για λίγες μέρες. Χωρίς αιτιολόγηση.

Και τώρα, να τος ο Γιάννης, δίπλα στον Μητσοτάκη και στον Βορίδη. Δύο μέρες μετά το παραλήρημα του, ομοτράπεζου των δύο, Μπογδάνου.

Με ύφος και στάση ολοφάνερης δυσφορίας, αλλά παρών, εκεί. Ευθυτενής, δίπλα στους φορείς της αντιμεταναστευτικής νεοελληνικής alt-right. Και με δηλώσεις οικουμενικές, δίχως αιχμές και ήλους.


Kαι σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Δίπλα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ίδια που φωτογραφήθηκε μπροστά στον επαίσχυντο φράχτη του Έβρου. Την ίδια που απέκλεισε τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο από τη Γιορτή της Δημοκρατίας, για να μη δυσαρεστήσει την ακροδεξιά.

Κυρία Πρόεδρε, όσο κάνετε τέτοια δεν είστε η δική μου Πρόεδρος. Not my president.

Νομίζω ότι χθες και σήμερα χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία. Όχι για τον Γιάννη, αλλά για την ταλαίπωρη Ελλάδα.

Και για αμέτρητους άλλους Έλληνες πολίτες με ξενικά ονοματεπώνυμα, που αβοήθητοι και ανυπεράσπιστοι γίνονται έρμαιο στα νύχια των Μπογδαναίων και των Αδωναίων.  

Άρθρο του Νίκου Παπαδογιάννη

koutipandoras.gr