Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει όφελος στους εργαζόμενους από 13 έως 58 ευρώ το μήνα

  Από 160 ευρώ ξεκινάει το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους που αμείβονται με 700 ευρώ από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την μείωση των...

 


Από 160 ευρώ ξεκινάει το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους που αμείβονται με 700 ευρώ από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε την παράταση του μέτρου μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αλλά και την περαιτέρω αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% (είχαν ήδη ανακοινωθεί), εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αισθητή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Αναλυτικά παραδείγματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιος όφελος για όσους λαμβάνουν μηνιαίο μικτό μισθό 700 ευρώ θα ανέρχεται σε 160 ευρώ, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με αύξηση του καθαρού μισθού κατά 1,9%.

Την ίδια ώρα, το όφελος για μισθωτούς με απολαβές έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, χάρη στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση φορολογίας εισοδήματος) θα καθορίζεται σε 355 ευρώ τον χρόνο ή αλλιώς σε καθαρή αύξηση 3,2%.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν μηνιαίο μικτό μισθό 1.200 ευρώ θα δουν ετήσιο όφελος 389 ευρώ ή αλλιώς 3% και όσοι έχουν μηνιαίο μικτό μισθό 2.000 ευρώ θα δουν ετήσιο όφελος 691 ευρώ ή αλλιώς 3,5%.

Στο μεταξύ, για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2% θα καθοριστεί από 305 έως 533,6 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε βελτιωμένο εισόδημα κατά 3,97% έως 5,5% ετησίως.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ. Η Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που επιμερίζονται σε -2,.3 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και σε -1,6 ποσοστιαίες μονάδες στον εργαζόμενο.

Πηγή: dikaiologitika.gr