Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής ως Ειδικού Αγορητή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξ...


Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής ως Ειδικού Αγορητή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο αγροτική έρευνα, γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, διασφάλιση της ποιότητας»

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και κάνοντας έναν απολογισμό της αγροτικής πολιτικής που ακολούθησε τα σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησής της τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά.
Δεν είχατε κανένα σχεδιασμό και δεν δώσατε καμία προοπτική στους αγρότες για να αναδιοργανωθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μας ώστε να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και να διασφαλίσει την ασφάλεια τροφίμων στο εσωτερικό της χώρας.
Συνδιαλεχτήκατε επιλεκτικά και κατά το δοκούν για τον καθορισμό των εθνικών προτεραιοτήτων της νέας ΚΑΠ και δεν ακούσατε τα αιτήματα των αγροτών και τις πραγματικές ανάγκες του παραγωγικού τομέα της χώρας.
Λάβατε ανεπαρκή μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εξαιρούσαν μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου από τις πληρωμές.
Δώσατε προκαταβολές για ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες με πρόχειρο υπολογισμό και τρόπο με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες αργά ή γρήγορα να αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΛΓΑ.
Επιδεικνύετε αδυναμία στο θέμα της στήριξης των προϊόντων ΠΟΠ και επιπλέον δείξατε ολιγωρία στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και τους καταναλωτές.
Επί των ημερών της διακυβέρνησής σας η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι αυξήθηκε υπέρμετρα επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και επιστρέφοντας ψίχουλα στους παραγωγούς.
Η πολιτική σας για τους εργάτες γης είναι αλλοπρόσαλλη και ευνοεί τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις.
Έχετε προκαλέσει τεράστιες αρρυθμίες στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να σημειωθούν λάθη στην πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, να εκκρεμούν άλλες πληρωμές και να βρίσκεται ακόμη στον αέρα η έναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023. Πότε επιτέλους θα βάλετε τέρμα στην προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς λάθη και με διαφάνεια οι ενισχύσεις και να μην ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο οι αγρότες.
Δεν προχωρήσατε σε αλλαγή των Κανονισμών του ΕΛΓΑ που πια δεν ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στις ζημιές που αυτή προκαλεί. Έχετε αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΛΓΑ; Πόσο υποστελεχωμένος είναι από γεωπόνους και κτηνιάτρους στα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και από προσωπικό στην Κεντρική Υπηρεσία;
Δεν έχουν προχωρήσει τα αρδευτικά έργα στη χώρα με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Το νερό γίνεται όλο και πιο ακριβό και δυσεύρετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ανάβαλος στην Αργολίδα έργο το οποίο έχει τεθεί στις καλένδες και του οποίου το νερό υπόσχεται η κυβέρνηση και σε όμορους νομούς τη στιγμή που δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στην Αργολίδα. Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η υφαλμύρωση που υφίσταται το νερό του Ανάβαλου λόγω της εισχώρησης θαλασσινού νερού στη διαδρομή του, γεγονός που χρήζει περαιτέρω μελέτης και έργων.
Στο ίδιο περιορισμένο κάδρο, κινείται και το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας, είναι φτωχό και απολύτως αναντίστοιχο με τις προσδοκίες των καιρών και των αγροτών.
Εν προκειμένω, φέρνετε στο παρά πέντε των εκλογών ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί έναν υπεροργανισμό, σε θολό τοπίο, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό, ούτε η οικονομική του χρηματοδότηση.
Κατά τη συνήθη σας νομοθετική τακτική όμως όλα αυτά τα χρόνια εμπλέκετε σε νομοσχέδια και τροπολογίες και άλλα ζητήματα όπως σήμερα αυτό του Φορέα Διαχείρισης του Ελαιώνα Άμφισσας προκειμένου να μας φέρετε σε δίλημμα και να αποσπάσετε τη θετική μας ψήφο.
Αντί να επικεντρώνετε τις προσπάθειές σας στην κατάρτιση νομοσχεδίων με όραμα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα «τσουβαλιάζετε» διατάξεις διαφορετικού περιεχομένου για να πετύχετε τους στόχους σας και να δικαιολογήσετε την ανικανότητά σας.
Δεν αρμόζει στον αγροτικό τομέα τέτοια αντιμετώπιση όπως αυτή που δέχεται από την κυβέρνησή.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας είχατε πει ότι θα φέρετε τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα. Κάνατε χθες μάλιστα συνάντηση με το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο σας κατέθεσε τις προτάσεις του για να προχωρήσετε σε τροπολογία. Δυστυχώς μάθαμε ότι το θέμα έχει μπλοκάρει. Αφήνετε στο κενό χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο.

Δείτε εδώ το βίντεο:
https://youtu.be/unJCVWlUugI