Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Όραμα Δημιουργίας: Στον αέρα αφήνουν οι χειρισμοί Κωστούρου την λειτουργία του Δήμου

  Στον αέρα αφήνουν οι χειρισμοί Κωστούρου την λειτουργία του Δήμου Κίνδυνος μπλακ άουτ στον Δήμο μετά την αδυναμία του δήμου Ναυπλιέων να κ...

 


Στον αέρα αφήνουν οι χειρισμοί Κωστούρου την λειτουργία του Δήμου

Κίνδυνος μπλακ άουτ στον Δήμο μετά την αδυναμία του δήμου Ναυπλιέων να καταρτήσει προϋπολογισμό, δηλαδή ένα ρεαλιστικό σχέδιο εσόδων και εξόδων του Δήμου, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Ναυπλιέων τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, ο προϋπολογισμός των δήμων κατατίθεται στο τέλος της κάθε χρονιάς και με παράταση έως τριών μηνών.

Η υπερχρέωση στην συγκεκριμένη περίπτωση οφείλεται στην αύξηση του κόστους αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων στο Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Νέας Κίου καθώς και στο κόστος καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας και όχι με την ανάθεση σε ιδιώτες.

Την τρύπα αυτή στον προϋπολογισμό, η δημοτική αρχή θέλησε να την φορτώσει στα ήδη δοκιμαζόμενα από την περσινή αύξηση κατά 50% νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνοντας εκ νέου κατά 50% τέλη καθαριότητας και αφήνοντας απ’ έξω άλλες επιχειρήσεις που ευδοκιμούν παρά την κρίση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Σημειωτέο είναι ότι παρά τις αρχικές αυξήσεις που επέβαλε στα δημοτικά τέλη τον Δεκέμβρη του 2021 για να καλύψει δήθεν το αυξημένο κόστος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων, εξακολουθεί να οφείλει πάνω από 1.000.000 ευρώ στον ΦΟΔΣΑ Πελ/σου.

Η μετακύληση στους δημότες, του κόστους από την επιλογή ιδιωτών στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και αποκομιδής – μεταφοράς απορριμμάτων στην ΣΜΑ, είχε επισημανθεί κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου (29/12/2022) από τον επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» και υποψήφιο Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό: «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε αποτελεί άλλοθι ότι οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες έχουν κάποιες μειώσεις, αυτό γίνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας, ούτε βέβαια η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που επίσης όλοι οι Δήμοι της χώρας το απορρόφησαν, χωρίς να επιβαρύνουν περισσότερο τους Δημότες τους.

Μία μόνο ερμηνεία μπορεί να δοθεί, κακή οικονομική διαχείριση για την οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα οι εξηγήσεις και να αναληφθούν οι ευθύνες, από τη στιγμή μάλιστα που τα συγκεκριμένα Δημοτικά Τέλη είναι και ανταποδοτικά.

Γιατί άλλοι Δήμοι όχι μόνο δεν κάνουν αυξήσεις, αλλά και πολλοί από αυτούς μειώνουν κιόλας την επιβάρυνση των Δημοτών τους;»

Παρά τις εκκλήσεις του συνδυασμού μας να μην θέσει σε ψηφοφορία ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή πίστεψε πως θα μπορούσε «να πιάσει κουτόφραγκους», το Κράτος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έτσι προχώρησε πλειοψηφικά στην επιβολή νέων αβάσταχτων τελών στους δημότες μας. Έτσι έκρινε ο κ. Κωστούρος και οι μετ` αυτού ότι θα μπορούσαν να καλύψουν την τρύπα των αναθέσεων σε ιδιώτες και να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Η προσφυγή όμως της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, οδήγησε στην απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων για αύξηση των Ανταποδοτικών τελών, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να μην μπορεί να ισοσκελιστεί και επομένως να μην εγκριθεί.

Η κατάσταση πλέον στον Δήμο Ναυπλιέων από την ανικανότητα διοίκησης του κ. Κωστούρου δεν είναι μόνο τραγική για τον ίδιο και τους συνακολούθους του, αλλά και για το μέλλον του Δήμου, αφού χρεώνει τους ιδιώτες «καθαριστές» για έναν επιπλέον χρόνο στον Δήμο, πέρα από την Δημαρχία του.

Όμως τα αποτελέσματα χωρίς προϋπολογισμό θα είναι τραγικά για τους Δημότες μας, αφού «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι δυνατόν να επιβάλλεται παρακράτηση και μη απόδοση μέρους ή του συνόλου της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης του δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), πλην των προνοιακών επιδομάτων: α) για όσο χρόνο καθυστερεί η ενσωμάτωση του σχεδίου και του επικυρωμένου προϋπολογισμού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και η ψήφιση και αποστολή του προϋπολογισμού προς έλεγχο στην αρμόδια, για την εποπτεία του δήμου, Αρχή και β) στην περίπτωση κατάρτισης και ψήφισης προϋπολογισμού, κατά παρέκκλιση των οδηγιών της κοινής υπουργικής απόφασης)».

Το πρόβλημα όμως θα είναι και θέμα δημοκρατίας αφού η εποπτεία του προϋπολογισμού μπορεί να ανατεθεί στην Περιφερειακή διοίκηση, καταργώντας ουσιαστικά την δημοτική βούληση. Αντιλαμβάνεται και ο πλέον δύσπιστος ότι η Δημαρχία Κωστούρου θα είναι από τις μελανότερες στην ιστορία του Δήμου μας. Μόνο με την δική σας εμπιστοσύνη προς τον συνδυασμό μας θα ξεπεράσουμε κι αυτό τον σκόπελο της ανάπτυξης, οδηγώντας με σταθερό τιμόνι τον Δήμο μας στην ευημερία και την ανάπτυξη.

Δημήτρης Ορφανός

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων

Δελτίο Τύπου