Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΣΥΡΙΖΑ – Μ. Ξενογιανακοπούλου: «Ανεπαρκής και ψηφοθηρική η αύξηση του κατώτατου μισθού»   «Ανεπαρκή και ψηφοθηρική» χαρακτηρίζει η τομεάρχης...

ΣΥΡΙΖΑ – Μ. Ξενογιανακοπούλου: «Ανεπαρκής και ψηφοθηρική η αύξηση του κατώτατου μισθού»

 «Ανεπαρκή και ψηφοθηρική» χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά», αναφέρει σε δήλωση της. Σχολιάζει ότι «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ» και «σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό».

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».

Θ. Παφίλης στο Πρώτο για κατώτατο μισθό: Αυτό που λένε γενναία αύξηση είναι περίπου ο μισθός του 2011 (audio)

«Είναι φανερό ότι δεν καλύπτει τις απώλειες όλων αυτών των χρόνων από τον πληθωρισμό, από την ακρίβεια, θα πρόσθετα και την αύξηση των επιτοκίων, γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν δάνεια» ανέφερε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Αυτό που λέει (σ.σ. η κυβέρνηση) γενναία αύξηση, είναι ο μισθός του 2023, να είναι περίπου ο μισθός του 2011» προσέθεσε ο κ. Παφίλης. «Επομένως (σ.σ. ο κατώτατος μισθός) είναι χαμηλός, δεν καλύπτει και βέβαια υπάρχει και το δεύτερο σημείο, που είναι ο νόμος Βρούτση- Αχτσιόγλου που καθορίζει τις αυξήσεις, όχι όπως λένε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά καθορίζεται εκάστοτε από την κάθε κυβέρνηση και τα κριτήρια τα ακούσαμε και είναι ίδια και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ανάπτυξη και λοιπά, δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα ορισμένων που έχουν φτάσει στα ύψη» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Εμείς θεωρούμε ότι σαν βάση για διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είναι τα 850. Και δεύτερο και σημαντικό, είναι οι τριετίες, οι οποίες έχουν σταματήσει. Και το τρίτο βέβαια, είναι η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων. Επομένως αυτός ο πανηγυρισμός περί γενναίας αύξησης, τι είναι δηλαδή οι εργαζόμενοι, ζητιάνοι; Όλη αυτή η ανάπτυξη που λένε, η κρίση πριν, ποιος την πλήρωσε; Την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι με μείωση 40% περίπου των μισθών και των συντάξεων και την ανάπτυξη πάλι οι εργαζόμενοι με την ένταση της εκμετάλλευσης και από την άλλη πλευρά, τα κέρδη σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Επομένως, ο αγώνας των εργαζομένων από δω και στο εξής θα είναι πιστεύουμε ισχυρός και το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ένα καλύτερο κατώτατο μισθό και γενικότερα καλύτερους μισθούς» ανέφερε ο κ. Παφίλης.

Σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες για τον θάνατο 57 ανθρώπων, ο κ. Παφίλης, τόνισε ότι «φορτώνονται, αυτό που ξεκίνησε από την αρχή, κυρίως σε ατομική ευθύνη, όπως πάντα σε όλα και στις πυρκαγιές και παντού, ατομική ευθύνη και όχι στην ουσία του ποιος φταίει. Φτάσαμε στο φταίει ο γάιδαρος, χτυπάμε το σαμάρι. Αυτή είναι η ουσία» .

«Και οι ευθύνες πλέον δεν μπορεί να τις κρύψει κανένας, βαρύνονται, όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Γιατί υλοποίησαν ο ένας μετά τον άλλον, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, για την οποία κανένας δεν μιλά από όλους είτε Νέα Δημοκρατία είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε και όλοι οι υπόλοιποι. Κανένας δεν μιλάει γι’ αυτές τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απελευθέρωσαν τους σιδηροδρόμους, που τεμάχισαν το σιδηροδρομικό έργο με διαχωρισμό της υποδομής από την εκτέλεση των δρομολογίων και τέλος την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου κομματιού. Αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση όπως έγινε, δίνουν το κερδοφόρο κομμάτι, μειώνουν το προσωπικό παντού, δεν προχωρούν τα μέτρα ασφάλειας γιατί έχουν κόστος και βέβαια φορτώνουν και στο δημόσιο, στο κράτος, δηλαδή τις υποδομές και τη συντήρηση. Αυτά λοιπόν τα εφάρμοσαν όλοι τους, ένας μετά τον άλλον και ας αφήσουν τα κόλπα τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει διάχυση, γιατί φταίνε όλες οι κυβερνήσεις για την εφαρμογή της πολιτικής απελευθέρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

https://www.ert.gr/