Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση μετά 199 χρόνια με φόντο την καταστροφή της Χίου

  ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΧΡΟΝΙΑ! Το ότι ένας Τούρκος συγγραφέας αναζήτησε και επιδίωξε να γνωρίσει από κοντά έναν Έλληνα μουσικό, δεν θ...



 ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΧΡΟΝΙΑ!


Το ότι ένας Τούρκος συγγραφέας αναζήτησε και επιδίωξε να γνωρίσει από κοντά έναν Έλληνα μουσικό, δεν θα είχε καμία σημασία, αν και οι δυό τους δεν ήταν πέμπτης γενιάς απόγονοι δύο μεγάλων πρωταγωνιστών της Ιστορίας. Του πασά Καρά Αλή και του Κωνσταντίνου Κανάρη.
Τον Ιούνιο του 1822 ο Έλληνας μπουρλιοτιέρης πυρπόλησε στη Χίο την τουρκική ναυαρχίδα ως αντίποινα για τη σφαγή στο νησί, επειδή οι Χιώτες είχαν ξεσηκωθεί. Ανάμεσα στους νεκρούς από τη φωτιά ήταν και ο αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου Καρά Αλή. Ο απόγονός του Νασούχ Μαχρούκι, αρχικά αναζήτησε τις ρίζες του προ-προπαππού του και κατάφερε να βρει τον τάφο του στη Χίο. Κατά την εκεί επίσκεψή του, έμαθε πως υπάρχει απόγονος του Κωνσταντίνου Κανάρη, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Μαχρούκι επικοινώνησε με τον Περικλή Κανάρη και του πρότεινε να συναντηθούν. «Όταν έμαθα ότι υπήρχε απόγονος του Κανάρη, θεώρησα πολύ ενδιαφέρον να τον συναντήσω. Έτσι πήγα στη Νέα Υόρκη και φάγαμε μαζί», λέει ο Μαχρούκι, που ζει στην Κωνσταντινούπολη.
«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη συνάντηση, με ανάμεικτα συναισθήματα. Συνάντησα έναν αξιόλογο και ευγενή άνθρωπο, που όπως κι εγώ, πιστεύει σε αξίες όπως η ειρήνη και η δημοκρατία», είπε από τη δική του μεριά ο Περικλής Κανάρης και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε καλά τι έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά όσο κι αν ακουστεί περίεργο, εμείς μιλήσαμε για το σήμερα, όχι για τους προπαππούδες μας».
Μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο απόγονος του ένδοξου πυρπολητή, έφυγε για σπουδές πρώτα στην Αγγλία και μετά στις ΗΠΑ, όπου ζει εδώ και 25 χρόνια. Ως συνθέτης, έχει μελοποιήσει μεταξύ άλλων στίχους του Καβάφη, του Μάνου Ελευθερίου και το Τόμας Σ. Έλιοτ.
Όσο για το βαρύ σαν Ιστορία, όνομα που κουβαλάει, ο ίδιος λέει: «Η σκέψη να προβάλλομαι εγώ χάρη στον ήρωα του 1821 δεν μου αρέσει ως ιδέα, το θεωρώ μέχρι και ασέβεια προς αυτούς τους αγωνιστές. Ποτέ δεν σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το όνομα Κανάρης, για να κάνω κάτι στη ζωή μου. Απλώς αισθάνομαι τιμή που είμαι απόγονός του».
Και οι δυό τους καταλήγουν λέγοντας: «Πρέπει να σεβόμαστε την Ιστορία, αλλά να μην την κρίνουμε. Οι πρόγονοί μας ήταν δύο σπουδαίοι άντρες, που πολέμησαν και έκαναν αυτό που θεωρούσαν καλύτερο. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον, όχι για το παρελθόν».
Ο 52χρονος Μαχρούκι είναι και ιδρυτής μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης και μάλιστα το 1999 συνεργάστηκε στενά με την ελληνική ΕΜΑΚ, στους σεισμούς τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, χωρίς να μάθουν τότε οι Έλληνες τίνος απόγονος ήταν. Από το 2016 διώκεται συνεχώς από τον Ερντογάν, καθώς θεωρείται αντικαθεστωτικός και δεν διστάζει να του ασκεί έντονη κριτική.
Αυτή η τόσο ιδιαίτερη συνάντηση δεν απασχόλησε την ειδησεογραφία. Μόνο η «Καθημερινή» είχε αναφορά. Στη φωτογραφία που τράβηξαν οι δυό τους, ο απόγονος του Κανάρη είναι αριστερά και του Καρά Αλή δεξιά.
Δημ. Βασιλόπουλος