Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Πώληση rapid test στα φαρμακεία - Δεν θα διενεργούν self-test οι φαρμακοποιοί

  Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε την Τετάρτη νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφω...


 Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε την Τετάρτη νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να διαθέτουν rapid test ή self test αλλά δεν θα  τα διενεργούν εντός των καταστημάτων τους όπως προέβλεπε η διαγραφείσα παράγραφος στο ν/σχ.

Συγκεκριμένα Διαγράφηκε φράση από τη διάταξη, που όριζε ότι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, "δύναται να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς".

 Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέθεσε και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν στην έγκριση που πρέπει να έχουν λάβει τα self test για να διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα self test μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά συνιστούν συμπληρωματική δράση στη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το testing και έρχεται να συμπληρώσει τα ταχέα και τα μοριακά τεστ ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εξήγησε: «Τα φαρμακεία θα διαθέτουν δωρεάν τα self test στους πολίτες και θα πωλούν χωριστά τα rapid test».

«Οι προδιαγραφές των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν τα τεστ αυτά ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε πως η κυβέρνηση, προκειμένου να τα φέρει σύντομα στην ελληνική αγορά, έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος- μέλος, κυρίως στη Γερμανία που έχει λίστα κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων.

Εξήγησε επίσης ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο προστέθηκε ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή που θα χορηγεί την άδεια κυκλοφορίας ως self test. Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η σύμβαση για τον διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1708927/polisi-rapid-test-sta-farmakeia-den-tha-dienergoun-self-test-oi-farmakopoioi

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ