Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Είναι απειλή για την ψυχαγωγία των νέων η τεχνολογία;

  Η ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή Η ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή είναι αναμφισβήτητα ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Από τη μια, τα ...

 


Η ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή

Η ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή είναι αναμφισβήτητα ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Από τη μια, τα μέσα πολλά και οι επιλογές των νέων ποικίλες.  Από την άλλη, η εμμονή στην τεχνολογία και στα όσα προσφέρει αποτελούν αρνητικό παράγοντα στη διάπλαση του νεανικού χαρακτήρα, του νου και της ψυχής . Έτσι η  γνήσια ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή τείνει να αντικατασταθεί από ανούσιους τρόπους διασπάθισης του ελεύθερου χρόνου τους. Με την κυριαρχία των “video games” και της διαδραστικότητας οι έφηβοι περνούν άπειρες ώρες μπροστά σε οθόνες και γίνονται ήρωες σε έναν κόσμο ψευδαίσθησης και πλασματικού κόσμου.

Τα αρνητικά της ψυχαγωγίας στην ψηφιακή εποχή

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες δεκαετίες η γνήσια ψυχαγωγία και οι επιλογές προσέφεραν ποικίλα οφέλη στο άτομο. Η επιλογή ενός καλού βιβλίου, η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, οι αθλητικές δραστηριότητες συντελούσαν σε πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση του ατόμου. Προσέφεραν ερεθίσματα που δρούσαν θετικά στη διαπαιδαγώγησή τους.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των εφήβων του 21ου αιώνα έχει στραφεί αποκλειστικά στην τεχνολογία. Αφιερώνουν άπειρες ώρες  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  καθώς «παρακολουθούν» την καθημερινότητα συνομηλίκων ή μη. Τα “stories” κυριαρχούν και η προσωπική ζωή του ατόμου αποτελεί πλέον τρόπο ψυχαγωγίας. Οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις έχουν εκμηδενιστεί και εξαρτώνται από τις «ταχύτητες» των “server”. Οι φιλίες κινούνται σε μια εικονική πραγματικότητα.  Η επαφή με το κλασικό βιβλίο δεν υφίσταται και οι νέοι “χάνονται” στον ψηφιακό κόσμο.

 Η κυριαρχία της νόθης ψυχαγωγίας

Η ψυχαγωγία των νέων στην ψηφιακή εποχή αποτελεί εν τέλει καθαρά μια «νόθη» μορφή αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Ενός ελεύθερου χρόνου που αναμφισβήτητα  είναι περιορισμένος λόγω των ποικίλων υποχρεώσεων των εφήβων και όσος απομένει δεν αξιοποιείται προς όφελος του ατόμου.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η ακόρεστη χρήση των ψηφιακών μέσων από το άτομο και ειδικά από τον έφηβο. Επιβάλλεται η επιστροφή σε μορφές ψυχαγωγίας που θα συμβάλλουν στην πνευματική και ηθική διάπλαση του ατόμου. Επιλογές οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάδειξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και όχι στην υποτίμησή της. Ζούμε σε μια εποχή που έχει ανάγκη από την αξία του ανθρωπισμού. Μια αξία η οποία κάθε άλλο παρά αναδεικνύεται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς τα πάντα εκτιμώνται με τη μορφή «αλγόριθμων».

Αναζητώντας μια υγιή διαφυγή…

Μόνο μέσα από άλλες ασχολίες θα ξαναβρεί το άτομο το αληθινό νόημα στη ζωή. Μέσα από την καλλιέργεια άμεσων διαπροσωπικών σχέσεων. Από τη συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης θα ανακαλύψει τι σημαίνει αγωγή της ψυχής. Όσο για τα ψηφιακά μέσα που κατακλύζουν τη ζωή μας, ίσως είναι καιρός να κυριαρχήσει ο άνθρωπος έναντι αυτών και όχι εκείνα έναντι των ανθρώπων.

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/handle/123456789/730

Πηγή: maxmag.gr