Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας: Παρουσίαση βιβλίου "ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ" - Συγγραφέας Γ. Χαρβαλιάς

  Ηχηρή προειδοποίηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου παραμένει «ζωντανό» για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνι...

 Ηχηρή προειδοποίηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου παραμένει «ζωντανό» για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πολιτικού φάσματος, αλλά και ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας στην κατεύθυνση «αναθεώρησης μνήμης» και «συμψηφισμών εγκλημάτων», αποτελεί η ταυτόχρονη παρουσία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή από κοινού με καθηγητές εγνωσμένου κύρους, ξένους διπλωμάτες και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής στην αυριανή επίσημη παρουσίαση ενός βιβλίου που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα επαναφέροντας το ζήτημα της γερμανικής οφειλής.

Οι δύο παλαιοί γνώριμοι της πολιτικής ζωής θα παρίστανται, ο πρώτος ως προλογίσας την έκδοση και ο Π. Παυλόπουλος ως κεντρικός ομιλητής το βράδυ, 20 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Χαρβαλιάς και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Η πολιτική αυτή «συνύπαρξη» αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η προσφυγή του Γερμανού ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ κατά της ελληνικής δημοκρατίας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία αξιώνει την επιστροφή του τίτλου του «επίτιμου διδάκτορα» που του είχε απονεμηθεί και στη συνέχεια αφαιρεθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Ρίχτερ θεωρείται ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου γερμανικού ιστορικού ρεβιζιονισμού καθώς στο βιβλίο του «Η μάχη της Κρήτης» περιγράφει τους γερμανούς σφαγείς-αλεξιπτωτιστές ως ένα σώμα «στρατιωτικής ιπποσύνης» που συνάντησε αντίσταση από…αιμοδιψείς κανίβαλους και αναγκάστηκε να προβεί σε «αντίποινα» για να κάμψει το ηθικό των αμυνόμενων. Ο ίδιος Γερμανός ιστορικός που στην διάρκεια των μνημονίων προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο γερμανικό υπουργείο οικονομικών του Σόιμπλε, με μία απίθανη μαθηματική στρεψοδικία έχει φτάσει να ισχυρισθεί ότι από την περίοδο της Κατοχής δεν χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά το αντίστροφο: Υπάρχει ελληνικό χρέος προς την Γερμανία!

Στην πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του «Γιαβόλ» θα παρευρεθούν  πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, οι πρέσβεις της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας, της Σερβίας και της Πολωνίας καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, δίνοντας το έναυσμα σε μία σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν με αφετηρία την Αθήνα. Στόχος είναι να κρατηθεί «ζωντανό», ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, το ζήτημα των «νόμιμων και απαραγράπτων»-όπως συνηθίζει να λέει ο Π. Παυλόπουλος-αξιώσεων προς την Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής.

Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά που κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις Πεδίο και ήδη καταγράφεται στα best seller της χρονιάς, φέρνει στο φως την άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία προτάσσοντας το ζήτημα της εκκρεμούς γερμανικής οφειλής. Για τον λόγο αυτό ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει στον πρόλογο του «ανεκτίμητη» την συνεισφορά του βιβλίου στην «περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-44».

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του σε πρόσφατες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις διευκρινίζει ότι αναψηλαφεί την ιστορική μνήμη με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας και την δικαίωση των ελληνικών απαιτήσεων. Το «Γιαβόλ» είναι μία σκληρόδετη πολυτελής έκδοση 350 σελίδων που συνοδεύεται από πέντε ανεξάρτητα φωτογραφικά παραρτήματα με ντοκουμέντα εποχής τα οποία καθηλώνουν τον αναγνώστη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με το Κατοχικό Δάνειο και τις Επανορθώσεις δεδομένου μάλιστα ότι ουδέποτε έπαψε να ανακινεί το ζήτημα και όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Γιώργος Χαρβαλιάς, πιθανότατα, αυτή του η συνήθεια, του στέρησε την υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην παρουσίαση της 20ης Μαρτίου θα μιλήσουν ακόμη ο καθηγητής του Παντείου, πρώην πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλιος Περράκης που είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Χάγη για το θέμα των αποζημιώσεων της σφαγής του Διστόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, γνωστός για τις καίριες παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα,  ο διπλωμάτης και συγγραφέας του βιβλίου «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα», Αρης Ραδιόπουλος και η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου ευρωβουλευτή και νομάρχη, που διαχειρίζεται το αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη με σκοπό την διαρκή παρακολούθηση της  Υπόθεσης του Διστόμου και γενικότερα του θέματος των πολεμικών επανορθώσεων. Στο πάνελ θα βρίσκεται  φυσικά και ο συγγραφέας, Γιώργος Χαρβαλιάς, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής της Εστίας και γνωστός δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα μεταδοθεί και με live streaming στο you tube από το κανάλι της Bookia (link: https://youtube.com/live/jovO7YwVjNM.

https://www.naftemporiki.gr/