Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – «Μπλόκο» Ουγγαρίας – Πολωνίας

  Δέσμιοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βρέθηκαν ακόμη μία φορά οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες   με τις δύο χώρες να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για...

 


Δέσμιοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βρέθηκαν ακόμη μία φορά οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες με τις δύο χώρες να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό. “Αγκάθι” για τους δύο εταίρους το ζήτημα του ασύλου και το χρηματικό πέναλτι για τις χώρες που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους. Πριν από λίγο επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός. Το μεταναστευτικό είναι η μεγάλη πρόκληση για τους Ευρωπαίου και υπάρχουν δύο στρατόπεδα: από τη μία πλευρά Ουγγαρία και Πολωνία αντιδρούν σθεναρά στον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης και από την άλλη Ιταλία και Αυστρία ηγούνται των μεγάλων αποφάσεων.

Όρμπαν και Μοραβιέτσκι τορπίλισαν τη Σύνοδο, ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Από τις 5μιση η ώρα το απόγευμα χθες ώρα Βρυξελλών ξεκίνησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Η ώρα πήγε μιάμιση το πρωί και δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Επέμεναν η Ουγγαρία και η Πολωνία ότι τάσσονται κατά της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Επέστρεψαν δηλαδή στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 8 Ιουνίου από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δύο πυλώνες του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι δεν θέλουν την αυξημένη πλειοψηφία, αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσερχόμενος είπε καλύτερα να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για το μεταναστευτικό παρά να έχουμε κακά συμπεράσματα τα οποία καταπατούν τις συνθήκες. Επίσης ο πρόεδρος της Πολωνίας σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στηλίτευσε και κατακεραύνωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι στην ουσία βοηθά και στηρίζει τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία, από το να στηρίξει τα κράτη μέλη της.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους, ότι πρόκειται για ένα κοινό σημαντικό πρόβλημα κι εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει λύση.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν κάνουν πίσω.

Κατά την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι τα εξής:

Θα μπορούσαν να υπάρξουν συμπεράσματα για τα υπόλοιπα θέματα και να μην υπάρξουν καθόλου συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.

Υπήρξε μία πρόταση χθες το βράδυ να μπει ακόμη μία παράγραφος στα συμπεράσματα στην οποία να αναφέρονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που έχουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Σημειώνεται ότι επί της ουσίας τα συμπεράσματα που υπάρχουν στο προσχέδιο για το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάτι σαφές. Ουσιαστικά στέλνουν μηνύματα διότι πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο, το σύμφωνο δηλαδή για το μεταναστευτικό και το άσυλο.

Θα μπορούσε όμως, στο άλλο σενάριο, να υπάρξει μία δήλωση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάλι όμως είναι αποδυναμωμένο από τη στιγμή που δεν βλέπουμε να υπάρχουν συμπεράσματα κοινά από τους 27. Και από την άλλη πλευρά αυτό που έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από λίγο είναι ότι «αυτό που θέλουμε είναι κοινά συμπεράσματα από 27 κράτη μέλη». Όμως, όπως ανέφερε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού και του Πολωνού πρωθυπουργού με την Τζόρτζια Μελόνι.

Στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν καινοτόμες πολιτικές για τους διακινητές για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Νωρίτερα Κυριάκος Μητσοτάκηςείχε εκπέμψει αυστηρό μήνυμα για τη στοχοποίηση του ελληνικού Λιμενικού από ευρωπαϊκούς κύκλους και στη συνέχεια είχαμε και την παρέμβασή του αργά χθες το απόγευμα στην ατζέντα που σχετίζεται με τις συζητήσεις των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό. Κάλεσε τους ομολόγους του ο πρωθυπουργός να υιοθετήσουν καινοτόμες πολιτικές για την καταπολέμηση των διακινητών προκειμένου να προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που έχει πετύχει η Ελλάδα ως αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία, ιδιαίτερα στο τελευταίο χρονικό διάστημα. Εστιάζοντας στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τόσο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με την κυρία Μέτσολα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε στην πρώτη γραμμή αυτή τη γέφυρα που ενώνει την ανάπτυξη με την ισχυρή οικονομία και την στήριξη των πολιτών.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, «είναι κάτι που θα δούμε να αναπτύσσεται έτσι κι αλλιώς και τις επόμενες ημέρες σε εσωτερικό πλαίσιο, όταν δηλαδή θα φτάσουμε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα».

Ισχυρή ανάπτυξη, ισχυρή οικονομία, στήριξη των πολιτών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αναφορών ενώ ήταν και στην πρώτη γραμμή των αναφορών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χθεσινές του δηλώσεις.

Θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στην πολιτική της ανάπτυξης, μια πολιτική που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και έτσι αυξάνει τους μισθούς για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή αποστροφή του.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα – Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

https://www.ertnews.gr/