Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση των Φίλων των ΓΑΚ το βιβλίο της Μαρίας Βελιώτη: Τελετουργία, εξουσία και μνήμη. Οι τελετές για τα Αποβατήρια του Όθωνα (1833-1862)

  Δελτίο Τύπου     Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση των Φίλων των ΓΑΚ για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Βελιώτη   Το βράδυ του Σ...


 Δελτίο Τύπου  

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση των Φίλων των ΓΑΚ για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Βελιώτη

 

Το βράδυ του Σαββάτου, 17/06/2023, πραγματοποιήθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης του ΦΟΥΓΑΡΟΥ Art Genter η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Βελιώτη, καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο:

Τελετουργία, εξουσία και μνήμη.

Οι τελετές για τα Αποβατήρια του Όθωνα (1833-1862).

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Σωματείου «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» και του ΦΟΥΓΑΡΟΥ Art Genter.

Την εκδήλωση συντόνισε  ο Πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν:

Ο κος Μάνος Σπυριδάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε την προσφορά του βιβλίου στην ανθρωπολογική κοινότητα συνδέοντας το περιεχόμενό του με την ανθρωπολογική θεωρία, που αναφέρεται στις σελίδες του, αλλά και τις θεωρητικές προεκτάσεις που έχει το παρόν πόνημα. διακρίνονται

Ο κος Παναγιώτης Κιμουρτζής, καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του βιβλίου στο νεοαναδυόμενο πεδίο των τελετών στην ιστορική επιστήμη, καθώς και στην ανάδειξη και κατανόηση των σχετιζομένων με αυτές όρους. Ο κ. Κιμουρτζής τελείωσε με μια σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου του έργου.

Η Δρ. Πέπη Γαβαλά, Ιστορικός – Αρχειονόμος, Προϊσταμένη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Λακωνίας. Το κείμενο της κας Γαβαλά, η οποία απουσίαζε λόγω ασθενείας, ανέγνωσε η κα Κλειώ Γκουγκουλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, άρτι αφυπηρετήσασα. Στο κείμενό της η κα Γαβαλά αναφέρθηκε στην αξία των Αρχείων ως κοιτίδων των τεκμηρίων, που προσφέρονται προς αξιοποίηση από διάφορους επιστημονικούς κλάδους πέραν της Ιστορίας. Ανέφερε, επίσης, πώς η συγγραφέας, όντας Κοινωνική Ανθρωπολόγος, προσέγγισε, ερμήνευσε και ανέλυσε το περιεχόμενο των αρχειακών τεκμηρίων, τα οποία φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στην Αθήνα, καθώς και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αργολίδας,  και τα οποία αφορούσαν τα Αποβατήρια του Όθωνα.

Η συγγραφέας κα Μαρία Βελιώτη, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος, τη μεθοδολογία που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε και έκλεισε με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη κατά βάση των αρχειακών τεκμηρίων, καθώς και του βιβλιακού και εικαστικού  υλικού που σχετιζόταν με τα Αποβατήρια του Όθωνα.

 Η παρουσίαση έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές. 

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς το εκλεκτό κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα και λυπούνται ειλικρινά που η υπερπλήρωση του χώρου της βιβλιοθήκης του Φουγάρου δημιούργησε σε ένα μέρος του κοινού προβλήματα παρακολούθησης της εκδήλωσης. 

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Προϊσταμένη στα ΓΑΚ Αργολίδας κα Μαρίνα Τσουλουχά, ο Πρέσβης ε.τ. κος Γεώργιος Σέκερης με τη σύζυγό του, ο κος Γιάννης Φωτόπουλος με τη σύζυγό του, ο καθηγητής και σκηνοθέτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κος Γιάννης Λεοντάρης με τη σύζυγό του κα Αιμιλία Βάλβη, ηθοποιό, ο κος Γιώργος Στείρης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, η υπεύθυνη της φωτοθήκης των Αρχείων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Δρ. Καλλιόπη Χριστοφή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας κος Μπουμπάρης με τη σύζυγό του,  ο  Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» κος Θεοδόσιος Σπαντιδέας, προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Μεταπτυχικού Προγράμματος Σπουδών «Θέατρο και Κοινωνία»,  καθώς και απόφοιτοί του.

 Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία:

Άλμπατρος,  Άργους 48, Ναύπλιο, τηλ. 2752 110056

Αποσπερίτης, Λεωφ. Βασιλ. Αμαλίας 30, Ναύπλιο, τηλ. 2752 022580

Paper Clip,  Λεωφ. Ασκληπιού 9,  Ναύπλιο, τηλ. 2752 027703 

Την καλαίσθητη έκδοση υπογράφει ο εκδοτικός οίκος ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ του Γιάννη Σολδάτου. 

Τέλος, ας σημειωθεί ότι όποιος/-α ενδιαφέρεται να εγγραφεί ως μέλος στο Σωματείο «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» μπορεί να αποστείλει το αίτημά του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: filoi.gak.argolidas@gmail.com

 

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γενική Γραμματέας                                        Δ. Χ. Γεωργόπουλος                                                           Μαρία Βασιλείου

Ιστορικός-Αρχειονόμος                                                  Βιολόγος-Ωκεανογράφος, Msc