Mε τις τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και την ενέργεια να υποχωρεί περαιτέρω, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κατέγραψε νέα πτώση τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο, 5,4% το Μάρτιο, 6,5% τοn Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Eυρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρο με ποσοστό 3,6%. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Eυρωζώνη, τον Μάιο ο τιμάριθμος κατέγραψε πτώση στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.

Η νέα επιβράδυνση που καταγράφει ο πληθωρισμός στη χώρα μας ουσιαστικά δείχνει ότι σταδιακά επιστρέφει στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2021, οπότε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 4%. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 3% ενώ η εικόνα όπως διαμορφώνεται με τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφει περαιτέρω υποχώρηση τον Μάιο κάτω από το 3%.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο στην Ελλάδα τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 9,8% από 9,6% τον Απρίλιο. Οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν περαιτέρω μείωση 21,1% από 18% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, η αύξηση στην Ελλάδα έφτασε στο 5,8% από 6,8% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο Eυρωζώνης, τον Μάιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 12,5% από 13,5% τον Απρίλιο. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου είχε θετική επίδραση στον κλάδο της ενέργειας, που κατέγραψε πτώση 1,7% από μικρή αύξηση κατά 2,5% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση κατεγράφη επίσης στις τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,8% από 6,2% τον Απρίλιο. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, τον Μάιο η αύξηση έφτασε στο 5% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Μάιο πολλές ισχυρές οικονομίες της Eυρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να καταγράφει χαμηλά έτους ή ακόμα και διετίας σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να προκαλεί εφησυχασμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γαλλία με το πληθωρισμό τον Μάιο να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, στο 5,1% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα, με το ενδιαφέρον να παραμένει στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τροφίμων.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,3% από 7,6% τον Απρίλιο. Ειδικά στο σκέλος των τροφίμων, κατεγράφη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης στο 14,9% από 17,2% τον Απρίλιο. Στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 8,1% από 8,7% τον προηγούμενο μήνα με τις αυξήσεις των τροφίμων να διαμορφώνονται στο 11,8% από 12% τον Απρίλιο.

https://www.naftemporiki.gr/